torstai 1. lokakuuta 2015

Jarrujen osat ja toiminta 


Jarrujen tehtävä on hidastaa kulkuneuvon nopeutta.Autoissa on tyypillisesti kahdella periaatteella toimivia jarruja: levyjarruja sekä rumpujarruja. 

Jarrusatula

 sijaitsee jarrulevyjen läheisyydessä.Jarrusatulan sisällä on jarrumäntä( joka tuottaa palojen liikkeen) ja jarrupala.


Levyjarru

Levyjarrut ovat pitkälti korvanneet rumpujarrut. Suurin etu niihin verrattuna on parempi jäähdytys. Levyjarruissa on myös tasaisempi ja parempi hidastusteho kuin rumpujarruissa. Levyjarru on myös kevyempi, ja siitä on onnistuttu poistamaan kaikki jouset, joten levyjarrua on helpompi huoltaa. jarrupalot, jotka jarrutettaessa puristuvat pyörivää levyä vasten. Kitkavoiman ja männän puristusvoiman avulla saadaan jarruvoima, joka aiheuttaa liike-energian muuntumisen lämpöenergiaksi ja lopulta pysäyttää ajoneuvon.



jarrupalat




Jarrunestesäiliö

Jarrunestesäiliö on yleensä auton moottoritilassa näkyvillä, joten pinnan korkeus on helppo tarkistaa
Jarruneste välittää voiman polkimelta jarruille.Jarrunestettä ei saisi ravistaa ja se tulee säilyttää tiivisti suljetussa astiassa. Ravistettaessa jarrunesteeseen muodostuu ilmakuplia, jotka jarrujärjestelmään joutuessaan haittaavat jarrujen toimintaa.


 jarruneste


 Jarruneste imee itseensä ulkoilman sisältämää kosteutta, josta seuraa jarrunesteen kiehumispisteen lasku ja korroosion lisääntyminen järjestelmässä.
Jarrunesteet suositellaan vaihdettavaksi kerran kahdessa vuodessa tai 40 000 kilometrin välein. Jarrunesteitä on useampaa eri laatua DOT 3, 4, 5 ja 5.1. Näistä yleisin jarrunestetyyppi vielä nykyisin on DOT 4. Näistä ainoa silikonipohjainen tuote on DOT 5 -jarruneste. Muut ovat glykoli.


Rumpujarru

rumpujarru muodustuu mäntä jarrusylinteri ja kenkiä.

 Rumpujarrussa jarrurummun sisäpuolella olevat jarrukenkien kitkapinnat puristuvat jarrutettaessa vasten pyörivää jarrurumpua, joka on kiinnitetty pyörään. Rumpujarru ei ole niin tehokas kuin levyjarru ja niitä käytetään nykyautoissa yleisesti vain takapyörissä.




Seisontajarru

Seisontajarru tarkoittaa auton laitetta, joka pitää auton paikallaan mm. mäessä kun auto on parkissa eli sillä ei ajeta.Käsijarru on yleisimmin henkilöautoissa käytetty seisontajarrutyyppi, joka on käsikäyttöinen ja yleensä kahvalla toteutettu. Käsijarru vaikuttaa yleensä auton takarenkaisiin.




seisontajarrumekanismi           seisontajarruvaijeri

Jarruputket ja letku

 Sekä jarruletkut että jarruputket ovat jarrunesteen ainoa varsinainen liikkumiskanava, joita ilman jarruneste ei yksinkertaisesti liiku järjestelmässä, jolloin jarrujärjestelmä ei toimi.
























Jarrupääsylinteri

 Jarrupääsylinterin tehtävä on jakaa jarruja painaessa jarrutusteho kaikille jarruille tarpeelliset määrät

 Jarrutehostin 

 Jarrutehostin auttaa kuljettajaa keventämällä jarrupoljinta, jolloin jarrujen tehokas käyttö on paljon mielekkäämpää

 Alipaineputki

 Jarrutehostimen alipaineletku tekee jarrutehostimen käytön mahdolliseksi.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti